Fredman
Image default
Architecture

Wat is zopiclone?

Zopiclone wordt gebruikt om kortdurende slaapproblemen of slapeloosheid te behandelen. Het helpt jouw sneller in slaap te vallen, en helpt ook voorkomen dat u ‘s nachts wakker wordt. Het werkt op chemische stoffen in de hersenen om jou ontspannen en slaperig te maken. Zopiclone wordt alleen gebruikt als andere niet-medicamenteuze behandelingen niet werken. 

Zopiclone mag in de laagste dosis slechts korte tijd worden gebruikt (meestal maximaal 5 tot 10 dagen, en slechts 2 tot 4 keer per week). Het moet niet elke dag en gedurende lange perioden worden gebruikt. Jouw lichaam raakt er namelijk snel aan gewend en na die tijd zal het waarschijnlijk niet meer hetzelfde effect hebben. Je lichaam kan er ook afhankelijk van worden.  

Het is het beste om ontspanningstechnieken te blijven gebruiken terwijl je zopiclone gebruikt.

Voorzorgsmaatregelen tijdens gebruik

Extra voorzichtigheid is geboden wanneer je zopiclone gebruikt, omdat het overdag slaperigheid kan veroorzaken en het concentratievermogen kan aantasten, wat kan leiden tot een verhoogd risico op ongevallen.

Slaperigheid

Zopiclone veroorzaakt slaperigheid, maar het kan op verschillende manieren op mensen inwerken. Bij sommige mensen kan de slaperigheid 12 uur na inname van de dosis aanhouden. Dit kan aanvoelen als een ‘kater’ met symptomen als slaperigheid, coördinatieproblemen, duizeligheid en vallen. 

 

Vermijd alcohol

Het drinken van alcohol voor of na het innemen van zopiclone kan leiden tot ernstige slaperigheid, ademhalingsproblemen en u kunt moeite hebben om wakker te worden. 

 

Vermijd autorijden of fietsen

Rijd of fiets niet totdat u weet hoe zopiclone u beïnvloedt. Lees meer over autorijden en medicijngebruik.

Risico op vallen

Zopiclone kan de risico op vallen verhogen vanwege het effect op de concentratie en slaperigheid, en het kan ook spierzwakte veroorzaken.

De risico op vallen is groter als je:

 

  • een oudere volwassene bent (ouder dan 65 jaar)
  • ‘s nachts uit bed komt
  • andere geneesmiddelen gebruikt die u ook een risico op vallen geven

Stop niet plotseling met het innemen van zopiclone

Als u al langer dan een paar weken zopiclone gebruikt, moet u niet plotseling stoppen met het innemen ervan. Het is het beste om de dosis langzaam te verminderen. Bespreek met uw arts hoe u dit moet doen. Plotseling stoppen kan ontwenningsverschijnselen veroorzaken, zoals angst en rusteloosheid, en meer slaapproblemen. 

 

Afhankelijkheid (erop vertrouwen)

De kans hierop is groter als u al langer dan een paar weken zopiclone gebruikt. Deze verschijnselen zijn onder andere moeite met stoppen, slaapproblemen, hoofdpijn, prikkelbaarheid en nervositeit. Sommige mensen hebben meer kans om afhankelijkheid te ontwikkelen dan anderen en lijken erg gevoelig te zijn voor de hunkering. U loopt mogelijk een groter risico als u psychische problemen hebt, zoals depressie, of een voorgeschiedenis van middelenmisbruik, waaronder alcohol.

 

Om uw risico op afhankelijkheid te verminderen, gebruikt u zopiclone slechts 2 of 3 nachten per week, in plaats van elke nacht. Gebruik zopiclone alleen als het nodig is – probeer eerst in slaap te vallen met behulp van slaaphygiëne technieken en gebruik zopiclone alleen als u wakker blijft.

 

Gebruik van andere geneesmiddelen en supplementen

Zopiclone kan een wisselwerking hebben met sommige medicijnen en kruidensupplementen, dus raadpleeg jouw arts of apotheker voordat je begint met zopiclone en begint met nieuwe producten.